6 de gener del 2009

¿Feliç any nou?


Diuen que cada dia surt el Sol, banya amb els seus raigs La Terra, i torna a amagar-se per donar pas a la nit. Diuen que això es degut al moviment del nostre planeta, un moviment del que nosaltres no en som conscients però que, alhora, és el que ens permet la vida; amb les seves quotidianitats, les seves sorpreses, les seves alegries y les seves penes. Aquets han estat uns dies fantàstics on he gaudit del retrobament amb els meus familiars i amics després de tres mesos de separació. He rigut, he begut, he gaudit i he estat feliç envoltat dels de sempre, aquells amb qui he crescut, aquells als que estim.
I tot això ho he fet des de la inconsciència del moviment de La Terra, des de la inconsciència del despertar i del perir dels dies; des de la inconsciència de la nostra egoista felicitat que redueix el mon en torn a nosaltres mateixos i d’aquells que ens envolten.
No obstant, hi ha llocs a La Terra on la llum no desapareix en arribar la nit o no inunda els territoris en aparèixer el Sol. Llocs on les bombes trenquen la foscor nocturna i els efectes de les mateixes soterren als raigs solars. Llocs on la quotidianitat diària es molt diferent de la nostra, ja que aquesta no admet la felicitat, conformant una inconsciència col·lectiva caracteritzada per la desconeixença de si hi haurà un demà i, en conseqüència, molt conscient del transcórrer dels dies. Si, en aquests llocs també hi ha dies i nits, també hi ha un moviment terrestre diari i continu, però la ignorància d’aquest no be donada per les mateixes circumstàncies que les que provoquen la nostra pròpia ignorància davant el mateix fet.
Estic parlant de molts de llocs i d’un en concret, Palestina. És imperdonable el que esta passant allà. Escudar-se amb la paraula TERRORISME per cometre tals atrocitats demostra un cinisme que fa por i fàstic a parts iguals. Un dels més poderosos exèrcits del mon realitzant un genocidi davant la mirada atònita de la resta del planeta, sense que ningú faci res de res per evitar-ho. I això no ve d’ara, fa més de 50 anys que s’està produint, tot i que aquesta vegada sembla que s’hagin posat les piles i les ofensives militars a gran escala contra un poble que només compta amb les pedres per defensar-se, hagin adquirit una força molt més gran i devastadora. Com si aquesta vegada, la “causa” d’Israel cerqui d’una vegada per totes el seu objectiu. Es a dir, l’expulsió definitiva dels palestins del seu territori.
I llavors es queixen del terrorisme?. En primer lloc, crec que aquesta es clarament una situació de guerra, amb la qual cosa, entenc els “atemptats” palestins com una de les armes amb les que compten per realitzar la seva pobre defensa. En segon lloc, crec que es evident que si Israel no actues com ho fa, els palestins no es mostrarien tan desesperats com per a immolar-se com a forma de dir basta, prou d’aniquilar el meu poble. No justifico aquests actes violents que també costen vides humanes innocents (en un percentatge bastant menor del provocat per l’Estat Israelià), només intento explicar la situació tal i com l’entenc jo.
Els jueus estan cometent una política semblant a la que varen patir ells mateixos amb l’holocaust Nazi, i el més trist d’això, és que, precisament, justifiquen les seves atrocitats emparant-se amb el sofriment que patiren amb el mateix. Es un gat que es mossega la cua, mentre moren homes, dones i nens al mateix temps que aquí, brindem amb cava i ens engatem felicitant-nos les bones festes i un feliç any nou.
Donada la nostra felicitat tenyida per la ignorància, crec que som còmplices de tot plegat. Manifestacions i escrits com aquest mateix no serveixen de res. Almenys però, i crec que tots els que escrivim i participem d’aquest bloc som de la mateixa opinió, crec que tenim la suficient capacitat per realitzar una reflexió profunda sobre el nostre egoisme.
No se perquè he escrit això, ni si m’he explicat amb claredat. De totes maneres és igual, demà serà un altre dia i el sol tornarà a sortir i a marxar.

9 comentaris:

Marc ha dit...

Necessària reflexió, Monxo. Lo que està passant demostra, una vegada més, que es nostro planeta està dividit en dos móns: s'occidental, que malgrat tot progressa i gaudeix d'una bona salut, i la resta, on no tenen cap sentit frases com "Feliç Any Nou" o "Bones Festes". És increïblement trist que sigui així, i s'agraeix aquest escrit, que com a mínim és un element que agita mínimament ses nostres consciències i que pot servir, perquè no, per renovar sa visió des lectors des Blog, i tal vegada per animar-mos a posar es nostro granet d'arena per fer d'aquest un món millor, no només per noltros.

Coses com aquestes fan que un pensi que estiguem obligats a ser feliços degut a s'increïble sort que hem tengut de néixer en es moment i en es lloc on hem nascut!

Bon Nadal Monxito!

Bua ha dit...

T'has explicat, Monx, amb una claritat meridiana.
Evidentment, com diu en Marc, som uns sortats totals, si parlam d'una manera genèrica, sense profunditzar massa.
Si anam a fer reflexions més profundes, ufff. Sa societat és egoista? Som egoistes tots i cada un de noltros?
Evidentment sa frase "si jo estic bé tothom està bé" no ha tengut mai cap sentit, ni en tendrà.
Ara bé, es món actual mos empeny, i fort, en tots es sentits, i mos du a pensar cada vegada més en sa pròpia subsistència i de sa gent que viu amb noltros.
És responsabilitat des polítics, que mos cobren molts d'impostos, dur a terme tasques amb sos € que ens cobren encaminades a minimitzar tot el que contes a nes post. I si no ho trobam suficient, fer ses donacions que trobem oportunes.
Altre cosa no podem fer.
Quin rollo! Perdonau.
S'ha de reflexionar damunt tot això, no hi ha dubte. Bon post.

marco ha dit...

És veritat tot el que dius, Monxo, i te don s'enhorabona per ses metàfores i comparacions.
Ara, hi ha una cosa que he de dir; qué té el conflicte palestina-israel que el fa tan mediàtic? Perque apareixen desenes de comentaris, escrits, protestes, manifestacions, etc. quan es re-obre aquest conflicte, i no quan ho fan molt altres arreu del mon (Birmania, Rwanda, Somàlia...)? És perque la situació palestina és molt més injusta que moltes altres? No ho crec. És pel nombre de víctimes? La història ens mostra casos molt més sangnants. És perque israel i EEUU son part del mateix i mai està de més protestar contra la política exterior nord-americana? No ho sé.
Crec que és delicat xerrar de ingorància en casos com aquest. No importa anar tan lluny per trobar situacions per les que protestar, però des de fa anys, i vos dic que no entenc perque, la causa palestina tendeix a aixecar més consciències.

Meam que en trobau

tofito ha dit...

es conflicte de sa franja fa pell de camell, tant com tots els altres conflictes eterns que se donen a àfrica, al pais basc i a molts indrets del globus.

Marco: Pot ser sigui mediàtic perque no pareix que hi hagi un objectiu econòmic clar, i els mitjans no tenen pressions per no parlarne. Pot ser sigui perque és una guerra blanca, i clar, sempre serà molt més important una guerra de blancs que una guerra civil de 30 anys de negres morts de fam...pot ser que sigui mediàtica per els origens esperpèntics que té.

Bua: ferhi no hi podem fer res. sempre hi ha hagut guerres i sempre les haurà. M'agradaria saber si està documentat algún periode desde 4 o 5000 enrera on no hi hagi hagut cap guerra...supòs que no.

Marc: crec que és al món occidental on no té sentit sa frase Feliç Any Nou. Es dessitg de Feliç any Nou per a un Sudanés pot ser si que seria un dessitg ple d'esperança.

Monxo: bien monx bien

rufire ha dit...

Bones a tots. Sa veritat és que és un tema complicat. Com a resposta a perquè se li dona tant de bombo i platillo a n'es conflicte, crec que en part pot ser lo que diu en tòfol (lo de que són blancs) però en part, com moltes guerres (vease Irak) s'interès econòmic està per allà enmig. I què sa treu d'aquell puta troç de terra abandonat de sa mà de Déu?
De moment dues coses destaquen i molt: diamants i tecnologia militar derivada de sa pròpia guerra.
Lo des diamants, no es que en teguin ells, sinò que es jueus són dels millors en el món en el puliment i enriquiment d'aquests pedruscos que no valen res extrets de la terra sense una manipulació posterior.
En lo de ses armes, són tan importants pes fet mateix de sa guerra. Són especialistes, sobretot, en seguretat privada i ses xarxes de satèl·lits de caire militar.
Ja desde es tema social, també pot ser que aquesta guerra destaqui tant perquè no és una guerra civil corrent. No és un bando contra s'altre i au. És un bando ultrapoderós (Israel) que va "envair" un altre territori amb es consetiment i recolzament internacional que ara reclama com a seu i que està disposat a tot per portar a terme ses seves idees. I com ve a dit, es palestins no tenen res de res, perquè tot o controla Israel. I quan dic tot és tot! Palestina no té ni aigua, ja que els principals diposits d'aigua i es Riu Jordà estàn situats en es famosos "assentaments jueues", juntamnet amb ses terres més fèrtils. O sinò perquè n'Arafat va dir que no a que li tornessin es 97% de tot es territori palestí a una cimera que va presidir Clinton i que ha estat lo més aprop que s'ha estat de finalitzar es conflicte? Perquè els hi donaven terra erma i deserta. !Nos están embaucando!
Finalment, i per molt que mos pesi a alguns de noltros, estem parlant de sa cuna des catolicisme!!! Sa religió encara té molt de pes en aquest món tan "liberal", essent una altra excusa per una guerra, que, en sa meva humil opinió, no té intencions de finalitzar i molt menys després de s'arribada de Hamas a n'es poder amb tot el que comporta

Perdó pes tostonarro!

rufire ha dit...

Ah per cert. M'he oblidat de parlar de sa resta de conflictes: per desgracia per ells no tenen res que puguin oferir a n'es món occidental. I no per això deixen de ser importnats i sagnants.
Per tant, quedaran oblidats per molt que mos pesi.

Un altre exemple de guerra mediatica: Rússia vs Ucrania, que a més afecta a mitja Europa

Nate ha dit...

Estic d'acord amb casi tot lo exposat.. A mode d'explicació sobre el tema de per què aquest conflicte es pot definir com a mediàtic, vos diria que molts podrien ser els factors que el defineixen com a tal. Així a "bote pronto" diria que per una banda, des d'occident hem decidit convertir la zona d'orient pròxim i mitjà en el nostre taulell geopolític. Aquesta zona suscita tant interes pel seus recursos com per la seva ubicació geoestratègica, que fa que ens l'haguem fet un poc nostro. Els mitjans i els polítics li donen molta difusió a aquest conflicte i no, com heu mencionat, a molts altres conflictes igual de violents, sagnants i injustos com aquest.
Per altra banda també hi juguen un paper molt important com a focus d'atenció la condició jueva d'una de les parts (és a dir tota la història per la qual passen els jueus des de la seva persecució durant el nazisme, el seu intent de trobar un espai i les guerres i els problemes que això ha suscitat fins a l'actualitat), la forta implicació dels EEUU (sobretot amb Israel, gràcies als nordamericans tenen l'exèrcit tant poderòs i sofisticat), el gran nombre de població afectada, etc.
Ara mateix em ve un poc UG seguir.. així que ho deixaré així i no demanaré ses clàssiques disculpes pes toston ja que si qualcú està llegint això es perquè minimament li ha "interessat" lo escrit.. :P

Nate ha dit...

Ahh per cert, lo que jo volia era fer un crit per demanar un STOP a la massacre!!

Xavibanyo ha dit...

..La veritat, i sense voler ofendre a ningú, em toca una mica els collons que haguem d'estar parlant de "guerres mediàtiques o no mediàtiques"!!..i em toca els collons perquè el terma "guerra mediàtica" significa que hi ha gent que està guanyant molts de diners gràcies el fet de "informar" d'aquesta guerra..és així, si alguna cosa surt als medis és perquè ven, perquè hi ha gent que hi guanya diners, no perquè es vulgui informar d'una injustícia, ni per crear consciència social.. Podríem dir: "bé, depèn, les cadenes públiques no..". I una merda! sempre existeix una companyia privada darrera de qualsevol informació, una companyia que lo que vol és guanyar pasta... Ja sé que me n'he anat una mica, i vull dir que estic totalment d'acord amb lo que ha dit en Monxo, i amb la majoria de comentaris posteriors..

Que hi hagi guerra és una puta basura, i el sol fet de que existeixi rebaixa al ser humà a l'altura del betún... Però que algú es dediqui a fer "pasta" pel fet d'informar d'una guerra... això és simplement despreciable i fastigós!!