14 de novembre del 2007

Theremin

Arrel d'unes visites en es blog den Joan Miquel Oliver, he descobert aquest trasto. Meam que vos pareix.


El theremin (theremin, théremin o théreminvox), llamado en su versión primitiva aetherophone (eterófono), es uno de los primeros instrumentos musicales electrónicos, y el primer sintetizador de la Historia, inventado en 1919 por el físico ruso Lev Serguéievich Termen (quien luego afrancesó su nombre a León Thérémin).

El diseño clásico consiste en una caja con dos antenas. Se ejecuta acercando y alejando la mano de cada una de las antenas correspondientes, sin llegar a tocarlas. La antena izquierda (desde el punto de vista de un ejecutante diestro) es horizontal y con forma de bucle, y sirve para controlar el volumen: cuanto más cerca de la misma esté la mano izquierda, más baja el volumen, y viceversa. La antena derecha suele ser recta y en vertical, y sirve para controlar la frecuencia: cuanto más cerca esté la mano derecha de la misma, más agudo será el sonido producido.

Originalmente, el timbre de los theremines se asemejaba a algo entre un violonchelo y una voz humana: no en vano su inventor, además de físico, era violonchelista. Hoy en día existen incluso modelos que participan de la tecnología midi, lo cual les posibilita tener, virtualmente, cualquier timbre que se desee utilizando un sampler o muestreador. Actualmente existen multitud de firmas que comercializan versiones transistorizadas de teremines (los originales estaban fabricados con las, entonces novedosas, válvulas de vacío). Posiblemente la casa Big Briar (antes Moog) sea la que goza de mayor reconocimiento en la fabricación de teremines, y su modelo Etherwave Standard se puede calificar como el estándar de calidad de sonido en el mercado actual de teremines a transistores.



Aquí mos expliquen com funciona es tema, i mos interpreten un megaclàssic...




Com veis, es puta trasto ni se toca, simplement s'han de moure ses manetes cap a una i altra banda, i ja sona... Voleu més exemples?

  • Crazy, es hit de Gnarls Barkley, amb es Theremin com a solista [PITJA! (enorme!)]
  • Claire de lune, de Debussy, interpretat per na Lydia Kavina [PITJA!]
  • Don't Worry Be Happy, amb un petat que s'ho curra tot (Theremin inclòs) [PITJA!]



I, per acabar, dedicat a s'expert en Cultura Musical des Blog, Mr. Marco Llull, un clàssic de B.B. King, The Thrill is gone, interpretat per un al·lotet de 8 anys de nom Quinn Sullivan. En volem una opinió...;)

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Marc,

aquí en Tià Llodrà. Dir-te que som un fan del vostro blog...que sou un flipats, etc!

Pel que fa la theremin, per ca nostra n'hi ha un, deixat d'un companyero de feina. Es dia que el vulguis provar ho dius, ok?

Marc ha dit...

Què gran, Tià, crackot!!
Gràcies per ses gràcies, meam quan te puges un finde per BCN amb mestre Vives i sortim un poquet per aquí...

Tens un Theremin, en sèrio? Què tal és tocar? Xungo, xunguíssim, impossible?

Salut!

Anònim ha dit...

Bones, què tal?

Meam...és fàcil de fer sona però molt difícil que soni bé, impossible diria jo. De totes formes és molt divertit. Quan el toques fa buuuu...wiii...buuu (i venga aguts i greus).

Lo que he aprés a fer jo de moment es es renou de sa moto pujant de marxes, imagina't es nivell.

Es que tenc per ca nostra es d'aquets de bricolage (do-it-yourself) només d'una antena i putenciometro de roda. Els bons són de dues. Ja vorem els reis com se porten. (smoog son foc)

Més coses? Els john spencr blues explosion també l'utilitzen.

Sa marxa per Bcn està claríssim que queda pendent i una proposta final:
per què no editau un puta diccionari bilingüe canvèllic-català perquè els no-allegados poguem entendre conceptes com system, buidadota, paganoséqueputes, derribos,...

Bé, bonda i saludos a tots!

Anònim ha dit...

Els bons són de dues antenes...aclaresc.

Marc ha dit...

Què vols dir, idò, que sa mà la mous només per canviar sa freqüència i per controlar es volum li dones en es potenciòmetre? Hombre, supos q deu ser més fàcil...
Meam si aquest estiu m pas un dia per cateva i el provam...

Respecte a lo des diccionari (cavellístic-català) hi va haver un ppi de glosari, però sa gent no col·laborava i me va fer peresa fer-lo tot jo...
Meam si un dia m'hi pos, pq ja hi ha molta gent que ho ha demanat...
Segur que amb sa pràctica s'acaba entenent tot...:)
I sa buidadota, tio, sí que l'hauries d'entendre...;)

marco ha dit...

iepa
lo de s'instrument aquest és una puta paranoia, l'havia vist a varis concertillos i sempre m'ha deixat bastant impresionat, tant per sa manera de tocar-lo com pes recursos que ofereix. Seria un system poder provar-ho...però si, fa pinta de ser difícil de dominar.

En quan a nes xavalin, és un crackot, però n'hi ha que circulen per sa xarxa que son, almenys, més espectaculars, tot i que no tenen 8 anys... Me fa gràcia que justament sigui aquesta cançó; és de puta mare posar-la a nes Guitar pro (programilla), baixar es volum de sa veu i guitarra solista, i flipar-te fent escales per amunt i avall (els acords permeten moltes possibilitats), jo la conec per això. iavoneres!

Marc ha dit...

Sa cançó és niki, quin crackot mestre Bebe... I s'al·lot ho sura super bé, tant es guitarreo com es cante, per s'edat que té...

Es puta Celemín es increïble, sa de Crazy, a part de que és un hitarro, queda clavada...

Anònim ha dit...

Sí, Marc. Sa rodeta vendria a ser es golumen. Amb un de dues antenes pots jugar amb sa intensitat de sa nota. Aquest d'una antena es molt senzill.

Xerrant de s'al·lotet aquest de sa guitarra, a uns escala hi ha una nota que la fa un semitò alta, no? xD

tofito ha dit...

moltes errades d'execució...mare meva es xaval!

Óscar ha dit...

Como mencionas el Theremin, no puedo sino pedirte que incluyas en tu artículo el enlace a Theremin Hispano , la mayor web en castellano sobre el theremin.

¡Gràcies i Bon Nadal!

Óscar de Mi Theremin

Marc ha dit...

Gracias por el enlace, Oscar... Será cuestión de explorarlo...
BON NADAL!