13 de febrer del 2008

Telecogresca, en perill...

Comunicat oficial de l’Associació Cultural Telecogresca

Al llarg dels darrers 30 anys, la Telecogresca ha esdevingut la festa universitària més important de l’Estat Espanyol, convertint-se en un referent de la comunitat universitària de la ciutat de Barcelona. En les darreres edicions celebrades al Parc del Fòrum l’esdeveniment ha acollit més de 12.000 persones de públic, i ha comptat amb la presència de destacats artistes tant nacionals com internacionals.

Des de 1978, la Telecogresca s’ha dut a terme gràcies a l’esforç desinteressat dels membres de l’Associació Cultural Telecogresca, integrada majoritàriament per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, així com per l’ajuda espontània de centenars d’estudiants universitaris que col·laboren en el muntatge de l’esdeveniment. En aquestes tres dècades, els organitzadors s’han guiat per la filosofia inicial d’oferir una festa de universitaris per a universitaris, amb preus assequibles, i artistes de primer nivell, fugint de l’afany de lucre que sovint caracteritza la indústria de l’oci nocturn.

Enguany, en el 30è aniversari de la primera edició de la Telecogresca, l’Ajuntament de Barcelona es nega a permetre la celebració de la festa en els termes en què s’ha fet durant tres dècades, posant així en perill la continuïtat d’una de les tradicions universitàries més arrelades a la ciutat. A continuació exposem el context històric en que s’emmarca la successió d’esdeveniments que han dut a l’Associació Cultural Telecogresca fins a aquesta desagradable situació:



Les primeres edicions de la Telecogresca es van celebrar al bosc del rectorat de la UPC. A finals de la dècada dels 80, amb el creixement de la festa, es va considerar que l’espai ja no era adient per a celebrar-hi la Telecogresca. Gràcies a la mediació del rector en aquella època, Gabriel Ferraté, es va aconseguir el compromís de l’Ajuntament de proveir un espai adient per a les futures edicions. És així com fins a l’any 2005 la Telecogresca va celebrar-se al Sot del Migdia de la muntanya de Montjuïc.

Després de l’edició de 2005, l’Ajuntament de Barcelona va comunicar a l’associació que la Telecogresca s’hauria de traslladar a l’espai del Parc del Fòrum de les Cultures, amb el pretext que s’havia condicionat aquest espai de recent construcció per a festivals multitudinaris.

Dos anys després, havent celebrat dues edicions de la Telecogresca a l’espai del Fòrum, amb el conseqüent esforç de canvi de localització, l’associació pot afirmar de forma objectiva que s’ha superat amb nota el repte de muntar una festa en el nou espai amb absoluta normalitat operativa. Així, les dues darreres edicions de la festa han estat el reflex que el nostre nivell organitzatiu és comparable al dels festivals més destacats de la ciutat, les promotores dels quals estan plenament professionalitzades.

Malauradament, a mitjans de novembre del 2007, en reunir-se els responsables de l’Associació amb l’empresa gestora de l’Espai Fòrum, BSM:SA, se’ns va comunicar que s’havia redactat una nova ordenança del districte que afectava al recinte i que no permetia la celebració d’actes multitudinaris en divendres més enllà de les 01:30, i en dissabte més enllà de les 3:30 de la matinada.

Tanmateix, aquesta normativa contempla quatre excepcions, que sí tenien permesa la celebració en divendres, i que coincidien amb els altres festivals de música que es celebraven al Fòrum a part de la Telecogresca: Summercase, Primavera Sound, Feria de Abril i Festes de la Mercè.

L’Associació Cultural Telecogresca va considerar i encara considera que aquesta nova normativa, de la que ha tingut coneixement de forma indirecta, suposa un greuge comparatiu en front d’esdeveniments de menys trajectòria i que tenen el recolzament de grans empreses. És, per tant, un tracte injust envers l’únic festival de música organitzat des de la iniciativa estudiantil i sense afany de lucre. En fer notar el nostre descontentament als fòrums públics, l’única resposta que hem rebut de l’Ajuntament és la reiteració en no permetre que la Telecogresca es celebri en divendres.

En fer-se ressò un mitjà de premsa de la situació que s’estava generant, l’alcalde de Barcelona va declarar que la Telecogresca havia de complir amb la normativa i que esperava assolir un diàleg fluid amb l’associació. A dia d’avui, les converses amb l’ajuntament e es troben en un punt mort i ens és impossible contactar amb ells.

Sobta també que l’alcalde exigeixi a la Telecogresca el compliment estricte d’una normativa que neix amb quatre excepcions que corresponen els quatre esdeveniments destacats amb que competeix la festa.

Cal recordar que la Telecogresca és una festa universitària i, per tant, no seria viable la seva celebració en dissabte, donat que molts alumnes universitaris aprofitarien el cap de setmana per tornar a les seves poblacions d’origen. L’Associació es veuria mancada de gran part dels més de 500 voluntaris que any rere any col·laboren en el muntatge de la festa, a part de posar en perill les xifres d’assistència fent inviable econòmicament la Telecogresca.

Per tot l’exposat anteriorment, l’Associació Cultural Telecogresca vol manifestar el seu descontentament pel què entén que és un tracte injust i parcial per part de l’Ajuntament de Barcelona, i la voluntat de trobar solucions conjuntes que permetin la celebració de la festa en divendres, tal i com s’ha fet en els darrers 29 anys.

12 de Febrer de 2008
A.C. Telecogresca

18 comentaris:

monxo ha dit...

A tomar por culo, nomes faltava això!!.
Cagondei de politics toca coions. S'estan carregant sa ciutat de Barcelona.

Anònim ha dit...

Esto necesita acción directa... Nunca es tarde para reconstituir el Comando Llevant...

Nate ha dit...

"Els reis de Barcelona ja són aqui!!!" by Jordi Hereu (gran batle i millor orador)

Marc ha dit...

De moment ses accions estan essent:

- Escriure aquest text a sa web
- Enviar un 'pasalo' a tothom qui se pugui (ho haveu vist?)
- Informar de sa situació en es mitjans de comunicació...
- Una concentració silenciosa Dijous a davant es 3GSM (Plça Espanya)
- Cartes al director a tots es diaris catalans

...i molt més...

xavi santvi ha dit...

patetic...pero l'argument de que no es pot fer dissabte perque els universitaris van al seu poble el cap de setmana es, per mi, bastant fluix. Almenys jo podre venir, que sempre treballo els dissabtes endema de telecos.

Marc ha dit...

Potser és fluix per tu, però per molta gent és prou important...
A més, s'argument més important (i de molt) per haver de fer sa festa en Divendres és que es 300 matxacas que ajuden a montar sa festa es mateix dia (Divendres) ho fan perquè a Telecos tenen festa, i és més complicat que vulguin passar-se tot un Dissabte montant...
Un altre argument és es que té a veure amb es tema contractació d'artistes: amb sa majoria ja hi ha un half-acord i òbviament no tenen perquè acceptar un canvi de dia, ja que sa majoria d'ells té altres bolos...

xavi santvi ha dit...

de cara aquest any està clar que es injust i ugerrim...

Tekiss ha dit...

Quina puta ràbia! Esperem que en Fires amb es seu saber estar en es camp de ses cartes al director aconsegueixi arreglar-ho... Ara en serio, això és pellos,,, esperem que s'ajuntament s'ho pensi millor... De verdad que da ganas poner en activo el Comando Llevant!

tofito ha dit...

qualsevol normativa on es reconeguin certes exepcions que beficiin a s'interés general que prioritzi sa feria de abril a davant un movilització universitaria de tal magnitut no només és injusta: és sectari, interessat, parcial i embruta en bon fer des capitalisme.

he dit.

rufire ha dit...

Primer vos treuen d'un puesto i ara, que és a prendre pes cul i que no molesta a ningú el volen tancar. Una festa mítica on les hagi. Una altra de ses accions no podria ser agafar firmes???
Cagon Déu amb so CIVISME des OUS!!!!

company ha dit...

Indignant !
Sa puta llei cívica aquesta és Mordor, i més, s'hora aquesta de tancada des recinte foral (o forense) què sigui a la una o a les tres depenent si som divendres o dissabte fa pura pell. I què ja de per si tenguin un parell de dies assenyalats per tancar es xiringuito més tard encara demostra sa mediocritat total d'aqui ha fet això
Vamos, que mos aniran treguent oci i més coses a poc a poc, i de cada vegada tot seran fires o congresos, tot amb pur interés econòmic per ses arques munipas.
Ale, que les den

marco ha dit...

01.30 -03.30 horaris per gallinaceos

tof: "es bon fer des capitalisme", no tiene precio

Artur ha dit...

Tipo dijous davant cameva? A quina hora? Realment indignant, ja som enviat es mail (ara, pq ara ho he vist) a mitja Barcelona, encara que allà no s'explica res de cap concentració.

Referent a na Paz Vega, Perquè duu més de una setmana aquí donant es callo?Caudillo, contesta:

1.Per peresa / descuit
2. Perquè és una ULTRADEESA i se mereix estar aquí forever and ever (està allà i ho sap hasta en Perry)
3. Per un retorn a els inicis és a dir, a sa DEESA DES MES.
4.Altres: (explica-ho per favor)
5. La 1 y la 3 ambas son correctas.

Marc ha dit...

Seria una combinació de sa 1 i sa 2...
Està tan bona que he decidit donar-li un període de gràcia, esper que ningú se senti molest...:P

Edu ha dit...

Preguntas básicas:

¿Tofol = David Ricardo?
¿Nueva deesa de la semana la mujer del sueco que ha fichado el Depor?
¿Tofol = Adam Smith?
¿Es el AS el mejor periodico deportivo?
¿Tofol = Emilio Botín?
¿Guti, alias "Maria", Selección?
¿Luis Aragones = Demencia Senil?
¿Tofol = Florentino Pérez?
¿Elecciones democráticas en el Blog?
¿Salinas personaje mas odiado del S.XX?

Marc ha dit...

3GSM, Demà Dijous a les 15 h enmig de ses torres... Amb sa camiseta verda!

Llorenç de Pina ha dit...

des d'aquí abaix un sincer mecagonsaputaBarcelonaCívicadescollons!!!
només esperar que sa cosa se pugui arreglar...
...això per Pina no passaria!
vaga de... d'algo... que aquests dies té tirón per allà...
i si no, a liar-la i punt!
esperem un desenllaç satisfactori

Nate ha dit...

això encara se surarà... al menys mediàticament ja s'ha avançat i s'ocupen minuts a les notícies de la radio (declaracions elisenda incloses)...hem de ser optimistes i si no ho suram: a las barricadas!!
Força Telecogresca!!

X pert, kane quins grups comencen a sonar de cara a nes cartell?