23 de setembre del 2008

El poder de la situación

Bones a tots i a totes. Aquest vídeo es algo llarg, però també interessant. Durant sa segona guerra mundial va sorgir sa psicologia social, per intentar explicar o entendre com una persona pogués transformar individus racionals en masses totalment obedients. Al vídeo hi apareixen una sèrie d’experiments per demostrar la importància de l’ambient dins la naturalesa humana, tema central de la psicologia social.





pd: S’ha fet una pel•lícula de l’experiment de la presó. No se com sa diu sa peli però en ella s’exagera bastant, ja que moren bastants de subjectes. Per sa vostra tranquil•litat, dins l’experiment real, no mor ningú.

4 comentaris:

Xavier Peña ha dit...

Molt bon document gràfic. Tots mos amoldam a lo que dicta sa societat, inclús (o més bé "sobretot") aquells que se creuen mega-chupi-alternatius. Si jo hagués nascut a "La Moraleja" ara mateix votaria es PP, i si hagués estat un comandant d'en Hitler segurament també hauria gaseat jueus fora masses remordiments... i en absolut me consider una mala persona! Però està clar que s'entorn te va moldeant desde que neixes fins a sa mort, i aquest entorn te duu cap a un puesto o cap a un altre... de fet crec sincerament que tenim ben poc marge de maniobra. A ver si a nes final resultarà que sa nostra vida és determinista!

Marga B. ha dit...

Molt bon reportage, dona molt per pensar i reflexionar!!! Esteim totalment condicionats pel nostre entorn, per molt ke mos considerem individus racionals i lliures. I una merda!!!

Ke cert ke és lo de ke es grups canvien el comportament de cada un dels individus ke el formen: basta observar unes grades d'un camp de futbol, "pandilles callejeras", etc...
A més s'individu ke es desmarca d'un grup del kual ha format part durant un temps adkireix un sentiment de culpabilitat totalment irracional, per molt ke estigui convençut de ke ha actuat be sengons els seus principis i valors. Akest malestar no li treu ningú!!

Però be, al llarg de s'histori han sorgit alguns revolucionaris en contra d'akests moviments, sitacions, masses,... ke almenys han servit per crear un altre moviment, situació, massa, ... i per fer front a nes primer i donar una alternativa a nes raonament.

Pd: ke xungo s'experiment!!Principios éticos??

Molt interessant Ori!!

Vanessa ha dit...

La pel·lícula se diu "El Experimento" o "Das experiment", és un peli alemana de 2001. També és interesant "La naranja mecánica" que fa referència a la psicologia conductista, imprescindible per tot cinéfilo.

tofito ha dit...

sa pelicula Das experiment la varem veure al loki i va estar bastant bé.

gran video