23 de novembre del 2009

debat a la palestra!


Bones a tots! després de varis posts dedicats a en Bua i a autobombo vari és ben hora de que hi hagi una mica de debat al blog. Desde s'intensa discussió sobre sa balança fiscal no hi ha tornat a haver ningún debat mínimament seriós. Propòs aquí un tema un tant espinòs i de rabiosa actuaitat: S'Alakrana. Sa pregunta per instrumentar es debat és: ¿està bé que es govern hagi pagat es rescat? Per donar peu don sa primera opinió: No, un govern no hauria d pagar rescats baix ninguna circumstància.

Au idò penya, se demanes opinions sèries i argumenades!

37 comentaris:

marco ha dit...

Es meu vot és pes no.Perdó per sa poca "argumenació"

Bruno ha dit...

ido si no ho paga el govern, qui ho hauria de pagar? una organització internacional que s'encarregués? Una aseguradora?
Esque es delicat es tema.

Bua ha dit...

Bona, Tof!
Crec recordar q s'ùnic pais que no va pagar un rescat davant una situació similar va ser França, que va respondre militarment. Això va costar vides.
En Bruno dona per suposat que algú ha de pagar... ni se planteja no fer-ho.
No me puc banyar. De cop diria NO! però hi ha en joc coses més importants que s'orgull i que sentar ò no precedents: vides humanes.
Crec que sa balança s'inclinaria pes sí, finalment.
PD: M'agraden més es montatges photoshop den Penya i cia. que aquest espinós tema.

Bruno ha dit...

ido, evidentemente lo que diga Bua va a misa. Tema zanjado.


No, si claro, se tendrá que pagar de alguna manera. Que es peligroso pescar en según que sitios, y ya se sabe de antemano? si, claro. Es ahi donde se debe de apretar más y evitar y prevenir.
Acabo igual que acabé el anterior coment: es delicado el tema.

xavi santvi ha dit...

Evidentment si no es pagués rescat mai, la pirateria deixaria de tenir raó de ser. Però la tàctica de no cedir al xantatge abans no és demostrés funcional s'hauria de cobrar unes quantes víctimes. El tema però jo crec que és; Per què existeix la pirateria (entenem marítima)? I en el cas de l'Alakrana veurem que els pirates són de Somàlia, un Estat fallit en tota regla sotmes a una ingovernabilitat notable i logicament una pobresa màxima. Perquè no es fa res per arreglar aquestes situacions? On és la puta ONU, en Kofi Annan i la mare que els va parir? Us ho diré, gratant-se els ous a sota una palmera.

M'he anat demagogitzant cap al final però per aqui van els tiros.

Xavier Peña ha dit...

jo estic 100% amb sa teoría hippy-demagoga de Mestre Santvi: si els somalís no se morissin de fam, no se dedicarien a sa pirateria (amb alta probabilitat d'acabar morts), i no hi hauria tots aquests problemes

...i si aquests 2.5 milions d'euros, o no sé quants, que els hi han donat ara nels pirates (atenció, que a continuació vé es "grueso" de s'argument demagògic) els hi haguessin donat ja antes a Somàlia perquè construissin escoles, segurament mos hauriem estoviat tot aquest mal de cap

per altra banda no som capaç d'entendre què putes floreix español per Somàlia... supòs que sa resposta és que els somalís no tenen pasta per explotar els seus propis recursos, i que els estrangers se n'aprofiten

per tant, sa meva conclusió és sa seguent: foc a n'el món. 'tateix no arreglarem res.

Bruno ha dit...

Para mi la cruda realidad, es que no se como se puede mejorar realmente los desequilibrios que hay en el mundo, por mucho que se den soluciones. Por mucho que intervenga la ONU, la OTAN, la OT, la ONCE o los OVNIS, nose como carajo solucionar toda esta pobreza y hambre que hay. Es tan complicado, que de lo que se dice a la realidad hay un abismo.

marco ha dit...

Sa meva primera resposta ha estat un poc a matar en pla conya. Pensava que no tendria massa tirada aquest tema.
Si bé s'argument d'en Santvi pot ser una mica "demagog", com be ha dit en Penya (crec si anam a ses arrels dels problemes, en un elevadíssim nombre arribariem a sa situació d'injustícia social, econòmica, històrica, etc. des planeta), també m'ho sembla lo de s'impacte mediàtic de sa situació. Lo de sempre: morts més importants que altres? Situacions moralment més "espinoses"? Hi ha moltes persones que moren cada dia per temes àmpliament evitables i ningú es planteja si seria necessària tal o qual acció. Però clar, ses morts per accidents laborals, per exemple (entre 900 i 1000 cada any!) no tenen es mateix "punch" que ses des tema que tractam.

Sionel ha dit...

Equi di quoi Marco, Santvi i Penya!

PD: Si tots es alakranas que hi ha per la mar tenguessin com a segurata en Tofito, això no passaria!

Amos buiders!

Marc ha dit...

Venga idò, jo m'hi fic dins es banyat, per començar amb un vídeo (AQUEST) que com a mínim dóna una visió alternativa a tot aquest tema des pirateo. Sa pregunta és: Què coño pinten els espanyols a Somalia, que passa que allà no hi ha pescadors?

I acab amb una notícia que he llegit avui, i és que resulta que se veu que es Govern en principi només ha deixat 1.4 des 2.68 milions d'€, uns 1.4 milions que teòricament ha de tornar l'amo des vaixell religiosament.

Així sí, no? XD

Bua ha dit...

Està bé donar unes pincellades filosòfiques a nes tema, que dona per molt, però mestre Tofito ha fet una pregunta en es post, que heu de respondre. Ò ningú se banya aquí? :P
"Està bé que es govern hagi pagat es rescat?"

Xavier Peña ha dit...

Monsieur Bua, els arguments exposats no eren tant una "sortida per sa tangent" sino més bé una manera d'expressar que per mi es debat no és sobre si s'havia de pagar o no, perquè tanmateix això és un petit detall. És evident que pagar-lo té parts dolentes, com també és evident que no pagar-lo té parts dolents. Tots sabem que sa gent s'hauria indignat passés lo que passés (a Espanya sa indignació és s'esport nacional, i no seré jo qui tiri sa primera pedra...).

Venc a dir: un pic es mal ja està fet, es "parche" que s'apliqui después ja poc importa... ha de ser una putada grossa haver de negociar una situació d'emergència d'aquest tipo, no voldria estar jo a sa pell d'en Rodríguez-Schumacher

Lo que trob remarcable és que a nes segle XXI encara existeixi gent sense por a sa mort que se pengi un Kalashnikov des coll per guanyar-se ses sopes. Sa conclusió que n'extrec és que es nostro sistema moral, tipo jutjant si s'ha de pagar o no es pago d'un rescat, està un poc (o molt) allunyat dels problemes reals de sa societat global.

I potser encara hi ha gent que se demana "i perquè punyetes mos hauria d'importar un prebe sa societat global?". Bueno, com a aspectes pràctics apart de lo de s'Alacrana, basta donar-se'n compte de que cada dia és més fàcil desplaçar-se, i de que no pots tancar hermèticament ses fronteres encara que volguessis. Per lo tant els problemes des teu veinat són també els teus problemes.

...però com que tanmateix ningú mourà un dit al respecte fins que sigui ja massa tard (com sempre), a mi m'interessen més els debats un poc més "locals" tipo:

- Quants d'anys tardarà es "corralito" a arribar a Espanya? Perquè desde luego apuntam maneres...

- Quant de temps resistirà Mallorca a s'assedi urbanístic? jo no li don més de deu estius...

- Els mallorquins: mereixem sa mort per així com gestionam els nostres propis recursos?

etc

Bua ha dit...

Bones reflexions, Penya.
Evidentment, si anam a cercar ses arrels des problemes de sa societat global, digueli tercer món, radiquen bàsicament en que cada vegada que una parella té una rel·lació sexual hi ha un potencial embaraç (preservatius avonereu).
Neixen al·lots un rera s'altre.
Criatures a ses que no se dona una educació ni alimentació d'acord a lo que hauria de ser a nes s. XXI.
Nins que es converteixen en homos i dones, i que són incapaços de transmetre lo que no han rebut mai. I decideixen ser, en aquest cas, pirates, que sen toquen es collons de tot.
I no importa anar per es tercer món, a nes nostro "primer món" tots sa majoria de problemes socials tenen es mateix denominador comú: manca d'educació.
I ses darreres qüestions que proposes, debats locals, després de veure tots ets escàndols polítics... què podem esperar d'aquesta gent?
I es mallorquins, sa nostra manera de ser i actuar dins sa vida. UG. Això si que donaria per hores de debat...
Venga, entrau a trapo.

Xavier Peña ha dit...

Estic d'acord.

Voilà un altre argument a favor d'això que deies:

Paul R. Ehrlich, biòleg de poblacions "tener más de dos hijos es egoísta e irresponsable"

Lo de s'educació correctíssim també. És es problema de base de totes ses coses. És algo que ja se sap desde fa 2500 anys, pero no hi ha puta manera de que dur-ho a sa pràctica (potser perquè no interessa?).

Tema mallorquinitat i acceptació quasi submissa a que mos donin pes cul continuament (i me referesc tant a sodomites propis com foráneos) és algo que mai entendré per molt que m'hi esforci. I no me referesc tant a falta de queixa, sino sobretot a sa falta de voluntat de fer ses coses bé (peresa?).

Parafrasejant a Mestre Toni Crupi: anam 10 anys enrere. Però bueno, com ja comentava abans: ser previsors no forma part de sa nostra idiosincràcia, i no mourem un dit fins que sa cosa no mos peti a nes morros. Així mos va.

Bruno ha dit...

muy interesante el video. No tengo claro si los barcos extrangeros pescan en aguas internacionales o no. Parece ser que si."... faenaba en aguas internacionales del Océano Índico, justo un mes después de escapar de otro intento de secuestro". En aguas internacionales pueden pescar no? Entonces que problema hay con que haya barcos de otros paises pescando en esas aguas?
De todas maneras asaltar un barco, armados y pedir un rescate (pese a que hay una falta de educación,etc.) no es el plan. Llama la atención ver la otra visión, esas personas que estan contentas con que los piratas, ya que les permitan seguir viviendo.

Edu ha dit...

Dudo que estos amigos bucaneros dejasen las armas si la ONU les prometiera escuelas y tractores para todo su poblado...

La via criminal les da mucho dinero a esta buena gente, no lo van a dejar pasar... No creo que al llegar a costa lo primero que hicieran fuera repartir sus beneficios entre sus hambrientos vecinos...

Tampoco creo que se haya hecho nada en beneficio de la sociedad somalí con ese dinero...

Es una mafia más, seguramente con ayudas extranjeras de alguna corporación relacionada con la pesca, que es igual de negativa para su población como el resto de problemas que ya de por si sacuden Somalia...

Si pagar el rescate era la salida más adecuada, me parece bien. Eso si, por neglicencia total, el cargo debería ir a costa del patrón del barco, no del contribuyente.

cris ha dit...

1-. Si algun dels tripulants de s'Alakrana hagués estat mallorquí i/o familiar nostre, estic segura que molts dels arguments exposats aquí canviarien, perquè ses coses canvien quan t'empapen a tu directament. I estariem ben contents de què Espanya pagàs aquest rescat.

2-. Aquest país es gasta més diners amb fer coses que maten a sa gent i no la salven, com són ses armes. I això si que mos hauria de saber greu.

3-. Queda clar que no me pareix malament es pagament des rescat tenguent en compte els dos punts anteriors. Au.

monxo ha dit...

Qué és millor, pagar un rescat per salvar a aquesta gent, o pagar un rescat per salvar sa banca?

Caskete ha dit...

Si se paga un rescate se sienta un precedente muy malo. A saber:

1- Si hay otro secuestro el estado tendrá que volver a pagar, ya que ya pagó una vez.
2- Este rescate no es más que un acicate a nuevos piratas, luego, habrá más secuestros.

Así que pagando estamos incentivando más secuestros.

Mi opción: no pagar.

Un abrazo

marco ha dit...

Totalment d'acord amb lo de sa indústria armamentística, Cris. De fet, si tiram per aquesta via, ens podriem trobar amb sa possibilitat que ses armes des pirates haguéssin estat fabricades a Espanya...avoneres!
És evident que aquests problemes esdevenen més importants per un mateix quan hi ha un familiar implicat. Però no crec que es tema me preocupàs molt més si es tractés simplement de mallorquins, sense vincles familiars. O a voltros vos saben més greu morts mallorquins que morts de Valladolid, per dir algo?
Com ha dit en Lerdo, és un peix que se mossega sa coa. Se poden donar solucions racionals i lògiques mentres no hi hagi sa força i sa violència per enmig. Si un dels bàndols implicats té armes (pirates) i s'altre lluita per sa via legal (estat), sa balança és mala d'equiparar.

És complicat.

tofito ha dit...

per tofipunts:

1.- Penya: no és es post indicat per discutir es tema "Mallorquinitat: Causes i Conseqüències"
ra

2.- Caskete: Tu opinión coincide 100% con la mía. El poder de tu espada mesetaria te ha revelado la verdad absoluta.

3.- Si aquests pescadors pescaven a dins ses aigües territorials de Somàlia aproitant es desgovern imperant i els han plegat han de cumplir, és a dir, es govern no ha de pagar, si pescaven en aigües internacionals i han sofert un atac pirata sels ataca que per algo mos gastam una fracció des PIB en s'exercit, és a dir, es govern no paga.

4.- Monxo: gran frase per enmarcar. Llàstima que sigui sa banca sa que instrumenti i financïi es deute públic des maravellós estat al qual estàs molt agrait per ses carreteres, escoles, carreres, hospitals, funcionaris a balquena i demés serveis que supòs que NO consumeixes per poder dir que tu no tens res a veure amb sa banca i que es rescat està molt mal pagat.

tofito ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Xavier Peña ha dit...

oops, es moderador m'han baneat! xD

bueno, així i tot oferesc una (tercera?) línea de debat alternativa, per aquells com jo que no tenguin ni puta idea de ses lleis internacionals i lliure mercat de ses aigues pròximes a Somalia, que qualcún hi haurà digo yo:

Zona "null-set": mite o realitat? (link)

Au, salut!

cris ha dit...

Per acabar d'enllestir és meu punt 1, dir que avegades s'ampatia pot ser més racional i eficaç que qualsevol discurs retòric.
Per una vegada que s'Estat gasta dobers per un fet humanitari i no totalment interessat, me pareix de puta mare.
També dir, que si a partir d'ara sa de llevar una mica de subvenció de sa indústria armamentística, per acabar de resoldre tots es futurs segrests, també me pareix de puta mare.

Bua ha dit...

Es link que ha clavat en Cànoves, es video, que no he mirat fins ara, és per reflexionar un poc més damunt es tema tercer mon.
Si anam a barrinar-lis ses ja de per sí escassèrrimes possibilitats de sobreviure... com volem que caminin, que treguin es cap.
Cagondeu, per primera vegada dic: "1.- pirates, no deixeu que vos entrin dins sa cuina, conyo!!, i 2.- mariners espanyols, no anigueu a tocar es collons per Somàlia!!".
Tot això video vist i sense entrar en legislació damunt aigos internacionals.
Fins ara.

bàrbara ha dit...

Jo no me maneig gaire en aquests temes... i després de llegir tot això...me ve a nes cap per què es Govern decideix negociar amb pirates i no negocia amb els terroristes en es casos de segrestos de polítics, guàrdies civils, etc? què passa, que unes vides valen més que unes altres?

Pareix que es fet de segrestar a una tripulació sencera ha d'acollonar més i decideixen donar-los lo que demanen. En els dos casos els estan privant de sa seva llibertat, però se veu que no és lo mateix. És que m'ha vengut a nes cap es famosíssim segrest den M.Ángel Blanco de fa més de 12 anys (crec)i m'ha fet pensar en això...i no ho entenc...
No sé si estic a favor o en contra que es Govern pagui. Estic d'acord amb na Cris en què si mos tocàs de més aprop ho veuríem diferent, però també és vera que "és es peix que se mossega sa cova..."

monxo ha dit...

És a dir, qué he d'estar agrait a un sistema bancari que, segons el que tu hem dius, és el que ha substituit L'Estat del Benestar? Si és així, qué és lo que m'ha parescut entendre, doncs no se, molt agrait no hi estic, sa veritat. Llavors, els impostos, per qué serveixen?

Jo lo que faría, és enviar a s'exercit a Somalia, capturar als pirates i que aquests siguin jutjats per sa SGAE, que aquests en saben un rato llarg de temes relacionats amb sa pirateria.

No se, no veig on hi ha és problema en que un Govern pagui pasta en resposta a ses necesitats específiques d'una part de sa seva població, de fet, crec que aquesta és una de ses seves obligacións, no?

I si això incentiva sa pirateria, doncs no consumim més tonyina que sa que hi hagi a ses nostres aïgues i llest. Si no fas res, incentives sa possible pérdua de pares, fills, germans, marits, etc... Si respons amb una actuació militar, també incentives a sa pirateria, augmentant sa simpatia de una bona part de sa població d'aquests paísos davant d'aquesta; però amb s'agravant de ses vides pérdudes i ses despeses militars empleades (que segurament siguin semblants o més elevades que el cost del rescat); i així fins demà....

Si voleu que vos digui sa veritat, inclós m'agrada que aquesta gent, sa del Tercer Món, començi ha fer coses per canviar se seva merda de vida. De fet, encara no entenc com han pogut aguantar tant!!!

Marc ha dit...

Tot això, Bàrbara, s'explica des des factor 'opinió social'. En base a això actua es Govern en casos espinosos com aquest, i com es de mestre M.A. Blanco (objecte de xistes mítics).
En es cas d'ETA, sa 'opinió social' considerava que cedir en es xantatge creava un precedent històric i que lo únic que feia era donar-li més força a ETA, ja que podien seguir segrestrant personal i imposar coses.
En es cas 'Alakrana' (amb aquest puta nom normal que te segrestrin), estàs cedint davant uns fucking piratillas de 3 al 1/4 i sa 'opinió social' no ho veu com una derrota des Govern o, si més no, veuria amb pitjors ulls que se carreguessin 36 marinerillos, i sortissin ses seves 36 dones i es seus 72 al·lots plorant per totes ses teles...

bàrbara ha dit...

Idò això és lo que no entenc, que se doni més prioritat a unes vides i no a unes altres... per sa gent que ho passa d'aprop és lo mateix i pes Govern només interessen ses aparences, què hi farem...

Marc ha dit...

Hombre, pes Govern i per tothom, és lo que te dic de sa 'opinió social', que a vegades tenen més importància altres coses que sa vida de sa gent. Si no fos així, s'etarra des xiste no hagués tornat totsol des bosc.

Tot s'explica amb sa ja mítica frase 'Prefiero mi perro, a un millón de chinos'.

Xavier Peña ha dit...

Marc: " 'Alakrana' (amb aquest puta nom normal que te segrestrin)"
+
Monxo: "Jo lo que faría, és enviar a s'exercit a Somalia, capturar als pirates i que aquests siguin jutjats per sa SGAE, que aquests en saben un rato llarg de temes relacionats amb sa pirateria."

Per jo, lo millor d'aquest debat. Chapeau.

Bruno ha dit...

esto va por semanas, que variopinto. Algunas semanas se comentan casos como el Alakarma, otras se comentan casos como el de "tengo que hacer mis quehaceres".. cosas de brujas

Edu ha dit...

Teniendo en cuenta que la última intervención no bélica del ejercito patrio fue la reconquista del peñón de Perejil... No sería buena idea...

Bruno ha dit...

Yo creo que lo que debería debatir es lo siguiente (Portada del Marca): "Drenthe estuvo media hora buscando su pendiente de 6.000€ por el césped de Valdebebas. si alguien encuentra el aro con diamantes, que llame a Royston".
Es un tema que me tiene muy preocupado.

Tekiss ha dit...

http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2009/11/22/matas-saco-450-euros-cuentas-gastos-tres-anos/523601.html

Bua ha dit...

Manti!
Aquest linkarro és totalment posteable.
Per obrir un debatot tipo SA FISCALIA ANTICORRUPCIÓ ARRASSA.
Sa setmana que ve.
Enga!

Marc ha dit...

És així, tot un ca vellarro mestre Mates, ho vaig postejar pes Facebook (HERE). A aquest article s'hi comenta que en es seu compte corrent hi té domiciliats dos carnets del Madrid. A més, Madrileta!

Ah! I també diu que enlloc surt d'on ha pagat els estudis des seus tres fills (també a Madrid).

PD: Per cert, Madrid Nit Vella 2009!