1 de desembre del 2009

Es fiscals anticorrupció


Venga meam si obrim un debatot. Tema d'actualitat

Sa Fiscalia Anticorrupció de Balears està col·lapsada.

Ses investigacions s'acumulen, i es fiscals Joan Carrau i Pere Horrach continuen destapant noves possibles trames. Però a aquestes altures, cal fer-se una pregunta: després d'iniciar aquestes investigacions (amb so corresponent rebumbori mediàtic i polític que suposen socialment), què passa?

De moment, es fiscals Anticorrupció tenen oberts més de deu casos. D’aquests, només se n’ha tancat un de manera definitiva, es cas Cavallistes, en que tots ets acusats quedaren absolts pes Tribunal.

Un altre que s'ha començat a tancar és es cas Andratx, que va obrir sa tempesta d'investigacions sobre s’anterior legislatura.

S’operació Voramar s'està tancant amb sa confirmació de ses sospites de sa Fiscalia Anticorrupció.

També hi ha en marxa es casos de:
- Javier Rodrigo de Santos.
- Sa trama de corrupció a s’Ajuntament de Llucmajor.
- Cas Bitel.
- Cas Scala.
- Cas Turisme Jove.
- Cas Pla Territorial deMallorca.
- Cas Can Domenge.
- Cas San Oms.
- Cas Carreteres.
- Cas Eivissa Centre.
- Cas Funerària.
- Cas Palacete Mates.
- Cas Munar.
- Cas Palma Arena.
Hem acabat?
Això és un ugèrrim U-G !

I es polítics que vendràn a demanar vots...
Democràcia. Sí.
Justícia, avoneres.

31 comentaris:

xavi santvi ha dit...

Hola mestre. Res a objectar, per aqui a Catalunya l'anomenat oasi català s'ha convertit en un fangar en es darrers mesos; cas millet-palau de la música, cas pretòria, entre uns i altres s'han endut una quantitat que segurament permetria fitxar a Cristiano Ronaldo per fer de "chacha".

Si bé, per mi, Mallorca sempre ha estat un referent de primer ordre a nivell de corrupció.

Analitzant frivolament el fenomen de la corrupció em venen un parell de preguntes;

-L'home és un ser corrupte per naturalesa? Jo crec que sí, però amb el matís que crec que és la naturalesa del sistema que corromp l'home.

-La nostra és una bona democràcia? Crec que no, ens limitem a anar a votar, un cop cada 4 anys (si en tenim ganes) a uns partits polítics cada cop més professionalitzats i amb menys vocació de servei al poble. A més només tenim dos partits a nivell estatal capaços de formar govern, els quals ja han governat en determinats períodes i han deixat un penós llegat de corrupcio. Perquè continuem votant-los? Sigui com sigui, seguim tragant.

-M'he extés un huevo i ara no se com cony tancar la meva diserció. Simplement d'acord amb tu bua amb el matís que la democràcia que tenim és massa feble per assolir que la llei s'apliqui a tothom per igual.


i el que tu més o menys expresses amb la contundent frase final "Democràcia. Sí.
Justícia, avoneres." Crec q

xavi santvi ha dit...

l'ultim paragraf és un fallo

tof ha dit...

jo crec que l'home és corrupte per naturalesa o, millor dit, o seria corrupte a matar si fos polític, i punt.

santvi: a que te referexes amb la naturalesa del sistema?

Bua ha dit...

Homo, Santvi, lo que vull dir amb sa frase final és que vull sa democràcia per damunt tot, està clar, inclús encara que hi hagi corrupció. I vull també que se faci justícia, evidentment.
No ho havies interpretat així, Sant Vicenç?

Tofito, tan contundent com sempre. Tothom és corrupte, i si un és polític eu és a matar. Això és punch, mecagondeu!

xavi santvi ha dit...

Per mi, la naturalesa del sistema és el que el caracteritza. Crec que des de temps immemorials el sistema s'ha constituit com un mecanisme per establir i defensar el que és meu i el que és de l'altre. Crec que tot plegat s'ha amarat de grans dosis d'individualisme que ha trobat la seva màxima expressió en ka societat actual...fins al punt que puguis arribar a sentir-te sol tot i viure a una ciutat de 2.000.000 de persones.

xavi santvi ha dit...

Si que ho havia entes així bua. Però vull dir que si no hi ha justicia es potser perque la democràcia que tenim és una birria.

Xavier Peña ha dit...

Bon spin-off de s'anterior debat Monsieur Bua!

Tema corrupció, es problema és que a n'aquest país si robes ets es puta amo i tothom te riu ses gràcies

Exemples vivents(?):
- Jesús Gil y Pollas
- El Dioni
- Mario Conde
- etc

Sa base des sitema consisteix és: es que s'ho curra es gilipolles. No estudiis: si no ets suficientment bò per ser futbolista, pol·lomenos podràs ser un polític corrupte i viure des cuento. Hmhmhmcomenpastor! Ai quina tussina que tenía ara...

Jo crec que hi ha dos tipos de mallorquins: els que se creuen més vius que els altres i roben tot quan poden, i els que callen com a putes sense dir res per por. Hi ha gent que dirà que "això és es caràcter mallorquí". Los cojones. Que mos tenen acoionats i punto, no fos cosa es batle mos fagi passar sa carretera pes nostro cortó només perquè li hagi cercat ses pessigolles.

Molt a nes meu pesar, jo no hi veig cap sol·lució viable.

Bua ha dit...

Penya, sa tussina q t'ha pegat, sa vinyeta des post va x aqui. No mos banyam ni quan plou, conyo.
Santvi, democràcia és llibertat, ben entesa. No llibertinatge. És es problem de sempre, que se dona a totes ses esferes.
Tanta sort que sa fiscalia a començat a fer feina i això servirà més com a mesura preventiva q res.
Poc tiro ha tengut es tema, veig :P

Marc ha dit...

Me pareix un poc trista aquesta actitud derrotista que tenim envers sa política, me rebenta sa frase "Tots es polítics són iguals, perquè tots som corruptes per naturalesa". I una merda. Si som corruptes, per algo hi ha sa justícia, per fer que es polítics tenguin por en es trullo i vagin alerta amb lo que fan.
I encara més, com podem arribar a pensar que tots són iguals si hem tengut mil casos de corrupció del PP i UM i pràcticament cap des partits d'esquerra (un cas aïllat a Eivissa via PSOE encara no jutjat). Som beneits i no ho veim o és que ho volem veure?

Jo ho tenc prou clar, hi ha gent que s'hi fica per embutxacar-se nyapos i/o servir a uns interessos determinats, i n'hi ha que creuen que estan fent algo positiu per sa gent. Basta tan sols triar cada 4 anys.

tofito ha dit...

no tots es polítics són iguals, no, n'hi ha que diuen troles i n'hi ha que diuen megatroles, n'hi ha que roben poc i n'hi ha que roben massa, n'hi ha que te prenen un poc per beneit i n'hi ha que ho fan descaradament. Si voleu repassam es debat preeleccions entre mariano rajoy i miram ses barrabassades que varen dir tant un com s'altre. Ja no se a ke ve tot lo que estic dient, ah si, sa corrupció. Jo no vull dir que estigui bé qe robin, me pareix que els haurien de pedregar enmitg de sa plaça sense judici previ. Està clar que sa corrpció és condemnable però, perdona es meu pessimisme cano, la trob una actitut indivisible de qualsevol sistema políticoeconòmic.

Penya, veig que tens un cert odi visceral cp als malorquins, proposa un debat nou i debatrem es tema a fondo.

xavi santvi ha dit...

Potser a Mallorca els partits d'esquerra no han estat corruptes perquè no han tingut temps de ser-ho. Pel que fa a la resta d'espanya, el PSOE, suposadament d'esquerres, ha tingut nombrosos casos de corrupció. Al meu poble Iniciativa Verds (excomunistes) van manar més d'una dècada i t'asseguro que eren de tot menys transparents. Vull dir que aixo que només manguin els de dretes és un argument fràgil. Jo no vull generalitzar i dir que tots els polítics son tal o qual. És evident que encara queden persones amb vocació i ganes de construir una societat més justa, però la majoria d'aquests, quan entren en una dinàmica de partit observen que han de callar la boca pel bé del partit, no fer segons que pel bé del partit...mica en mica són domesticats pels interessos econòmics-polítics dels partits o bé abandonen el món de la política.

tofito ha dit...

bingo

Marc ha dit...

No te dic que uns siguin bons i altres dolents, simplement que uns s'hi posen per lo que s'hi posen [pastuqui], i altres com a mínim tenen uns certs "ideals" que els fan fer política en una certa direcció, amb un objectiu.
A Mallorca ja han tengut temps de governar pràcticament per tot (Ajuntaments de pobles, Consell, Govern, Palma) i en cap cas hi hagut corrupció. Per algo serà, no?

De fet, basta mirar en local, i veure sa quantitat de mamoneos que ha fet el PP a Son Servera (Cupa, Pallicers & co. controlant es cotarro).

Bua ha dit...

Havia dit abans:
Tanta sort que sa fiscalia a començat a fer feina i això servirà més com a mesura preventiva q res.
Histo, m'havia deixat una muda (h).
Me fa mal a sa vista.
"ha començat". Queda corregit.

Bua ha dit...

es tema és:
servirà de cualque cosa s'actuació de sa fiscalía?
continuarà es mamoneo-nyaponeo?
ò podem començar a xerrar de polítiques més sanes en un futur inmediat?

cris ha dit...

1.- Són ses persones que són corruptes, no es partits polítics.
EX: hi ha hagut mil casos de què un cambrer de un hotel robi, i això no vol dir que tota sa plantilla ho fassi.

2.- Es ficals, enacara què no tenen "color", segueixen ses directrius d'aquells qui governen, igual que els mitjans de comunicació. Sabem lo que ELLS volen que sapiguem.

3.- Es fiscal general de s'Estat, fa uns dies va fer una roda de premsa on deia que estaven investigant tots els casos de corrupció a nivell estatal. Va dir que des PSOE n'hi havia 26o i pico i des PP 200.

cris ha dit...

4.- Guillotina per aquells polítics que se forren amb dobers públics

Artur ha dit...

Demonitzar a sa dreta amb això de sa corrupció no me pareix correcte, això no té a veure amb un partit o altre té a veure amb ses mans que toquen es dobbers i sa naturalesa humana de per sí, totalment dacord amb en Santvi amb això que sa dinàmica dins un partit que se van encubrint uns i altres i es pastel se va fent gros.
Sincerament els polítics d'aquest país me pareixen un "atajo" d'incompetents i sa democràcia espanyola és un nyordo com es Puig Major (supòs que perquè és una democràcia jove, pes percals que ha viscut es país de guerres, dictadures i hòsties...) allà on hi ha poder hi ha lladres, és molt trist.
En quant a nes polítics de ses Illes, només dir que tots me pareixen una guarda de mega-peleles, no ten sabria nomenar un que m'inspiri confiança...ni d'uns ni d'altres. (tampoc par massa per allà, això és vera)

Xavier Peña ha dit...

@Bua: no és falta de ganes de banyarse, sino que hi ha roba estesa i me fan molta peresa els problemes que pugui derivar es xerrar sense "tapujos". Som tan mallorquí i "cagat" com es que més.

@Tof: odi visceral a nes mallorquins iavoneres. Si no se pot fer auto-crítica i subratllar que de vegades de tan conformistes que som pareixem aturadets, acabáramos. Podría haver lloat ses virtuts des poble mallorquí, si, però dubt que tengués cap relació amb so post que estam tractant.

@Mrc: (és que també te volia posar 3 lletres, i "Mar" me pareixia ambiguu xD) totalment d'acord amb tu, coño, ja està bé d'hipocresia: això de que "tanmateix tots els polítics són iguals" és una idea promoguda pels corruptes, d'aquesta manera "normalitzen" sa corrupció i tenen carta blanca per seguir robant i seguir tenint vots (sa gent ho acaba considerant un "mal menor").

Crec que s'han de tirar abaix certs mites:
- NO hi ha igualtat de corrupció entre tots els partits.
- Sa política no té perquè ser corrupta per naturalesa. Som noltros que ho permetem (es primer pas per permetrer-ho és acceptar sa idea de que "tots els polítics són corruptes per naturalesa").
- Si a España i a Mallorca sa política no funciona és perquè sa societat (societat = votants + justícia + sistema legal etc) no està preparada. És a dir: sa culpa la tenim tots, desde es que li fa una peresa enorme votar (com jo) fins a nes que vota sense saber què putes vota (com es 90% de sa gent de sa tercera edat).

Tema Mallorca en particular: ses hosties virtuals que solc dirigir a sa massa social mallorquina són per intentar evitar un descalabro econòmic a mitg o inclús curt termini. Som una societat apoltronada, sobretot sa nostra generació que no ha viscut sa Mallorca rural de passar fam, i mos pensam que todo el monte es orégano. Com seguim així estam més que sentenciats. Lo de sa corrupció política n'és un síntoma de tot això. Si sa "cura" judicial no funciona: requiem per una illa.

Xavier Peña ha dit...

@Arki: lo de dretes i esquerres té una desmostració llògica (corregeix-me Tòfol si trobes que estic simplificant massa):

Esquerra ideal: defensa que s'ha d'intervenir per cercar es bé d'es poble

Dreta ideal: defensa que no s'ha d'intervenir perquè es lliure mercat és capaç per ell mateix de auto-regular-se i cercar es bé des poble.

...ntonses, sa meva visió simplista de s'assunto és que sa dreta només se preocupa pes dobbers. Ras i curt. Hi ha gent com en Zaplana pes quals sa política no era més que "un nicho de mercat".

Después dormen igual de bé pensant "que tanmateix s'esquerra faria lo mateix o pitjor". Desde luego surt més barato que un 'tranquimacín', però desde luego me pareix un argument de dubtosa legitimitat.

Artur ha dit...

Penya, ses ideologies són ses que són i no crec que vagin directament vinculades a robar o no robar...a Estats Units no existeix s'esquerra (tmpc en tenc idea de xifres) però podria assegurar que es tant per cent de mangoneo comparat amb Espanya és ínfim i altres estats com s'antiga URSS s'ha demostrat que era un autèntic paradís des mangoneo. Està clar que això és molt extrem i es cas d'Espanya seria diferent d'aquests dos casos, només dic que els polítics espanyols no ho suren de pen lloc, sinó basta sortir ara a nes carrer i veure com està es percal.

Xavier Peña ha dit...

...i una darrera cosa (es que aquest és un puta tema que m'encèn):

...què m'en deis de ses travetes constants que fan A a B quan A passa a s'oposició, per tal de que B fracassi i A pugui tornar a governar, encara que aquestes travetes vagin en contra de sa societat mallorquina en general?

i después si B no fa lo mateix a A diran que és perquè "no poden", o "perquè són beneits". Sssí claro. Per jo se mereixen un aplauso aquells que decidiren treure es cas DeSantos DESPRÉS de ses eleccions. Potser sa decissió política més honesta a priori (mai se pot saber, però bueno) que hagi vist jo en un govern balear.

Però si, tots són iguals. Tots hem sentit converses d'Esquerra Unida diguent "yo estoy en política para forrarme" (Zaplana dixit), o a gent des PSM pagant-se putos i coca amb dobbers públics. Tots hem vist a ex-franquistes a ses files des partit comunista (Fraga, i sobrinísimos varis). Tots sabem que si ERC hagués hagut de decidir sobre sa guerra d'Irak segurament s'hagués alineat amb EEUU només per estar des costat des poderosos. Es batle de Vilafranca que amenaçava casa per casa perquè el votessin tampoc era d'esquerres precisament. Venga hombre. A veure quin partit d'esquerres se'n va a sudamèrica a fer que els morts votin i aconsegueix ser reelegit després de s'escàndol. We do, we do.

No dic que sa dreta sigui dolenta "per sé", sino que sa nostra dreta són una panda de mangoneantes. Per sa resta d'europa hi ha "suposades dretes" que a sa pràctica són molt més d'esquerres que es PSOE.

Marc ha dit...

A USA mangoneo ínfim?
Watergate, raons per atacar Irak, tema 11-S...

Artur ha dit...

Malversació de fons públic. Temes oscurs són un altre tema, simplement me referia a proporció ideologia - robo (on jo no ho veig directament proporcional) política interior d'altres índoles i exterior seria un altre tema de debat

tofito ha dit...

cànoves: aquestes mogudes que anomenes a USA són coses tan petites que se veuen tapades per sa magnitut des debat que tenim entre mans.

penya: joder penya ets un cegat. A grandes rasgos i només tenint en compte es caire econòmic és una bona definició de lo que serien ses dretes i ses esquerres a espanya. Lo que passa és que a espanya hi ha un sistema mixte: ni s'estat és omnipresent ni deixa que es mercat fluctui lliurement. En teoria es sistema més capitalista pur i dur seria és restringiria quantitaitvament sa corrupció ja que s'estat tendria menys diners per sa inexistència d'impostos. Es sistema comunista seria es que més possibilitats tendria de tenir alts índex de cporrupció al posar en mans de s'estat tots els diners públics.

xavi santvi ha dit...

Bua; Sempre que la fiscalia actua contra la corrupció, tenim un bon senyal que la justicia no està podrida completament, si bé molts casos es destapen segons conveniències polítiques del moment. Ara bé la justícia s'hauria d'aplicar amb més contundència en aquests casos per dissuadir possibles nous intents.

Penya; "tantmateix tots els polítics són iguals" no crec que sigui una frase promoguda directament pels corruptes per banalitzar la corrupció. La frase està en boca del "poble ras" pel sentiment d'engany general que l'afecta. Si bé és cert que el sistema ha introduit d'alguna manera el conformisme que ens fa dir aquest tipo de sentències.

A tothom; tema dretes i esquerres son termes massa utilitzats, hereus de conjuntures contemporànies però massa llunyanes, que serveixen per camuflar el que realment jo veig; tant PP com PSOE tenen una camarilla d'empresaris associats que en part els financie a canvi que el govern els dongui feinetes. Només queda aconseguir el vot d'una massa generalment aborregada o simplement conformista fàcil de convèncer per mitjà de la pompa dels mitings i la política de les promeses populistes.

Tofol; tema lliure-mercat és el millor sistema, no sé, el mercat immobiliari no es va regular ell mateix i al final de corrupte que era ha petat i actualment una cofradia de paletes revesteix la llista de l'INEM?

Corregiu-me si m'equivoco.

Marc ha dit...

No pretenia xerrar d'esquerres o de dretes en sentit literal, sinó d'uns partits o d'uns altres... Si no hi ha hagut cap cas de corrupció a ERC i al PSM per algo serà, no?

xavi santvi ha dit...

De moment no, però donals-hi una majoria absoluta i un parell de legislatures i a veure quina et monten.

Marc ha dit...

Supòs que només te deus referir a sa Generalitat, perquè tant a Catalunya com a Balears ja hi ha hagut majories absolutes d'ambdós...

Llorenç de Pina ha dit...

Entrada tardana al trapo, però 100% d'acord amb en SantVi al teu darrer comment.
I rescatant un parell de temes que han sortit:
1- Crec que sa corrupció és inherent a qualsevol forma de poder. Se comença afavorint uns determinats "amiguets" i se pot arribar a nivells insospitats dignes de ses millors teories conspiracionistes (els titulars a què fèiem referència al principi ho demostren).
Això no vol dir que no cregui que tengui solució. Hi ha mecanismes per controlar s'activitat des poders públics, i sa Fiscalia Anticorrupció n'és un. Sa qüestió és com funcionen, si són transparents, de qui depèn que tenguin recursos per funcionar, etc.
2- Sa corrupció no és patrimoni ni mallorquí, ni espanyol., Aquests exemples made in USA que heu posat no me pareixen poca cosa, ja n'hi ha amb moure guerres com ses d'Afganistan o Iraq per "interessos ocults".
3- Sa corrupció no és patrimoni de ses dretes o ses esquerres (vulguin dir lo que vulguin dir aquestes paraules avui dia). Si a Mallorca ses esquerres no han fet lo que han fet ses dretes (o més ben dit, certes persones amb carnets d'uns o altres partits) és perquè no n'han tengut s'oportunitat. Però se comença amb "dedazos" tipo adjudicar contractes a s'empresa de jardineria de s'homo de sa presidenta des Consell; a s'empresa farmacèutica d'una exconsellera de Salut i senyora d'un conseller d'Hisenda; o (i puc rebre per això) enxufismes a SFM per treure de sa cadira els enxufats anteriors.
Se comença per això, deia, i s'acaba amb llaunes de colacao enterrades pes corral i tantes altres coses que no sabem.
Acab es rollo esperant (i alhora dubtant) que de qualque cosa serveixi destapar tots es mamoneos que estam vegent, encara que sigui per sa por a ser trobats.
Salut

tofito ha dit...

santvi: quan he dit lo de que sa no intervenció de s'estat dins s'economia resultaria en menys corrupció només teoritzava. Me pareix lògic qe si passen menys diners per ss mans des governs menys diners podràn robar. Ja està, no pretenia dir qu n sistema és millor que un altre.