9 de febrer del 2007

Guanyador des World Press Photo 2006

Vegent que mestre Nate ha encetat sa vessant més cultural des Blog, m'animaré a fer un altre article dins aquest àmbit, ara que he acabat de dinar i ses ganes de fer feina són nul·les.
No sé si recordareu es post des senyor Penya on xerrava des World Press Photo, tot un system de concurs on s'intenta premiar sa foto (relacionada amb es periodisme) més interessant, colpidora, suggestiva... de cada any. Com vos podeu imaginar, sa majoria de fotos que surten a concurs estan relacionades amb es conflictes armats, ses desigualtats, sa pobresa, i altres temes que reflexen sa part negativa d'aquest món nostro.
Pues bé, sa qüestió és avui s'ha anunciat sa foto guanyadora des World Press Photo 2006, i no és altra que sa que veis aquí abaix. També se pot veure ja sa darrera galeria de fotos guanyadores. Sa foto està presa a s'agost de 2006, en plena crisi israelo-libanesa (info wikipedia, només pes més interessats en es tema), i mostra un grupillo d'al·lots rics de Beirut que se passegen amb es seu descapotable per una zona totalment derruïda de sa ciutat.

Una de ses raons que ha donat es jurat per concedir aquest premi és que "no podem deixar de mirar aquesta foto. Conté la complexitat i les contradiccions de la vida, enmig del caos". Per jo, pot ser vista com una representació de s'actitud des Primer Món (sí, sí, noltros!) davant tota sa quantitat de desgràcies que pateixen es ciutadans del que anacrònicament se denominava es Tercer Món.
Supòs que tots heu sentit a xerrar més o menys d'aquest conflicte, però dubt que sàpigueu exactament ses causes que el varen originar, així que, si hi estau mínimament interessats, mirau-vos s'article que he linkat més adalt. Un altre factor clau en tot aquest conflicte és entendre què cony és Hesbol·là (crec que en català s'escriu així), es grup armat que va ser un des causants des conflicte.

Mirant sa gal·leria, he trobat que he de penjar un parell més de fotos, perquè sa majoria són ultraníquel...



Alex Livesey, United Kingdom, Getty Images for Sports Illustrated.
Peter Crouch of Liverpool scores against Galatasaray, 27 September








Arturo Rodríguez, Spain, The Associated Press.
Tourists on Tejita Beach help migrants, Tenerife, Spain, 30 July/3 August








Moises Saman, Spain, Newsday.
Presidential elections, Haiti, February





Au idò, meam si ses aportacions de tots ajuden a formar-mos una opinió pròpia, independent i crítica, i a que, a poc a poc, mos interessin cada vegada més aquests temes, menys agradables i divertits que sa majoria de coses que marquen es nostro dia a dia.

Una abraçada a tots i una cançó (escarrufant...)

4 comentaris:

Marc ha dit...

No ve gens a cuento, però es que aquest vídeo es un puta sistemot!

Marc ha dit...

Joer al·lots me sap greu però és que estic en ratxa, increïble Jose Tojeiro...
Atenció a sa jerga, secrifisio, droja, prestutacion...brutal!

tofito ha dit...

tot i que es teu post crec q no cerca comentaris com es q faré tot seguit crec q ho he de dir: vaja sistem de foto sa den Peter eh? com un puta tio tan llarg com akest pot fer aixo...

Xavier Peña ha dit...

kin system Marc! Apoi sa moció. Estam massa acostumats a cercar només sa diversió i s'entreteniment... especialment en un mitjà com Internet.
En Tojeiro és un ídol mediàtic! Hi ha gent porai amb camisetes que posen "m'echaron droja en el colacao".